Osta vanha ruokapöytä

Coffee-table.slab_.hair-pin-legs.-early-amerian-02

    Huonekalujen ja sisustuksen suhteen makuja on yhtä monia kuin sisustajiakin. Toiset haluavat hankkia kaikki huonekalunsa uusina, mutta monet arvostavat käytettyjen huonekalujen historiaa, ajan patinaa ja tyylikästä, rustiikkia ulkonäköä. Vanha ruokapöytä esimerkiksi voisi kertoa tuhansia tarinoita sen ääressä syödyistä aterioista, jos se vain osaisi puhua. Olisi todella mielenkiintoista kuulla noita juttuja, mutta täytyy tyytyä vain kuvittelemaan mitä kaikkea tuo vanha ruokapöytä voisikaan meille kertoa. Onko sen ääressä käyty liikeneuvotteluja, joiden onnistuminen on kruunattu kuohujuomalla skoolaamalla, onko siinä istunut nuoripari ensimmäisillä päivällistreffeillään tai vietetty suvun vanhimman syntymäpäiviä pitkän kaavan mukaan. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa tuo pöytä on tarjonnut paikan mitä moninaisimpiin aterioihin ja tarinoihin niistä. Se on kantanut erivärisiä liinoja eri tilanteisiin ja nähnyt niin iloiset kuin surullisemmatkin tapahtumat liikkumattomana ja järkähtämättä

    Kauniit vanhat huonekalut

    Vanhoissa huonekaluissa on sitä jotain mitä ei uusista huonekaluteollisuuden tuotteista välttämättä löydy. Aikaisemmin huonekalut valmistettiin usein käsin alusta alkaen taitavien puuseppien toimesta ja ne olivat kokopuisia ainakin suurimmalta osaltaan. Toisin on nykyisin, kun halvat trendihuonekalut Ikean johdolla valtaavat kotimme kaikkialla maailmassa. Kun ajattelee vaikka millainen oli rakas vanha ruokapöytä esimerkiksi mummolassa, niin tulee uskomaton määrä muistoja mieleen ja voi melkein haistaa ja maistaa mummon meille valmistamat herkut, joita tuon pöydän ääressä syötiin. Vanha ruokapöytä oli kunniapaikalla tuvassa tai keittiössä, olihan se koko kodin tärkein kaluste aikanaan. Aivan kuin ruokapöytä on nykyäänkin yksi tärkeimpiä ja ensimmäisiä ostoksia uuteen kotiin sängyn lisäksi. Niiden ja parin tuolin lisäksi ei välttämättä paljon muuta tarvitsekaan ensi alkuun, kun alkaa kalustaa kotia. Kirpputorit, kierrätyskeskukset, vanhan tavaran kaupat ja huutokaupat ovat aarreaittoja kaikille, jotka etsivät jotain erilaista, massatuotannosta poikkeavaa, laadukasta ja kestävää omaan kotiinsa.

katin-sisustusnavetta_7043

    Vuoden mittaan tuo vanha ruokapöytä sai kunnian toimia monien juhlien lähes huomaamattomana sankarina, jota ilman ei kuitenkaan olisi tultu toimeen. Jouluna, kun sai yölläkin syödä, sille katettiin kinkut, laatikot ja rosollit. Jälkiruokia ja joululeivonnaisia kahvin kera unohtamatta. Uuden vuoden yönä monessa talossa syötiin nakkeja ja perunasalaattia pitkälle aamupuolelle asti. Pääsiäisenä lampaanpaisti, kananmunat, mämmi tai pasha maistuivat myös tuon pöydän ääressä. Vappuna oli taas herkkujen aika, etenkin jos sää ei sattunut suosimaan grillaamista tai piknikkiä ulkona. Ja ajattelepa, kuinka monta kertaa päivän aikana ruokapöytää käytetään. varmasti enemmän kuin mitään muuta kodin huonekalua. Sen ääressä tehdään läksyt, luetaan lehdet ja parannetaan maailmaa päiväkahveilla tai illalla lasillisen kera. Ruokailun lisäksi siis.

    Ruokapöytä on tärkeä osa sisustusta

    Nykyisin, kun sisustusta mietitään usein hyvinkin tarkkaan, on tärkeää, että tuo kodin tärkein kaluste, ruokapöytä, sopii kodin muuhun sisustukseen ja rakennuksen ilmapiiriin saumattomasti. Kaikki kunnia modernille sisustukselle, mutta varmasti monella meistä on sydämessään pieni nostalgia perinteitä, historiaa ja klassista kodinsisustusta kohtaan.

vanha-ruokapöytä

Perinteisen maalaistalon tai arvorakennuksen vanha ruokapöytä vie ajatukset omaan lapsuuteen ja nuoruuteen, jolloin koko perhe tai suku istuutui yhdessä syömään samaan pöytään. Nuo yhteiset hetket ovat nykyään perheissä valitettavan harvinaisia, vaikka niistä on syntynyt meille monille rakkaimpia muistoja. Kuinka hauskaa olikaan käydä päivälliselle, kun paikalla oli koko perhe ja sukua vauvasta vaariin, iloinen puheensorina täytti huoneen ja ruoka maistui ihmeen hyvältä, kun sen sai syödä yhdessä muiden kanssa. Tuota perinnettä kannattaisi ehdottomasti vaalia nykyäänkin paljon enemmän. Jos pääsee itse suunnittelemaan omaa kotiaan tai on hankkimassa uutta asuntoa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että siellä on tilaa kunnollisen kokoiselle ruokapöydälle, jonka ympärille mahtuu kokoontumaan suurempikin joukko.