Tutustu Turun historiaan ravintolassa

174-0

    Turun historia kiehtoo ihmisiä vuosikymmenestä toiseen. Turku on Suomen entinen pääkaupunki ja kaupungin juuret ulottuvat pitkälle historiaan. Monilla suomalaisilla on melko pintapuolinen käsitys Turun tapahtumista, mutta yhä useampi on kiinnostunut kuulemaan lisää. Harvalla on kuitenkaan aikaa alkaa etsiä kirjoja tai muita tietolähteitä ja lukea vanhoista tapahtumista. Historiaa, kuten muitakin laajoja tietokokonaisuuksia kannattaakin nauttia pieninä paloina. Turun historia ei ole poikkeus tästä. Ehkä yksi miellyttävimmistä vaihtoehtoista tutustua kaupungin historiaan on vierailla historiallista tunnelmaa tihkuvassa vanhassa ravintolassa, jossa faktojen sijaan pääse kokemaan käytännössä vanhan ajan Turkua. Samalla saa tietysti nauttia hyvästä ruuasta ja mikä parasta, kokemuksen voi jakaa haluamansa seuralaisen tai seuralaisten kanssa. Ravintolaan tutustuminen on erinomainen idea niin paikallisille, turisteille kuin vaikkapa ravintola-alan opiskelijoille. Pala Turun ainutlaatuista historiaa on aivan kulman takana.

    Turku on Suomen vanhin kaupunki

montage-turku-kulture-bant

Ehkä useimmat suomalaiset muistavat koulun historiantunnilta, että Turku on Suomen vanhin kaupunki. Turun historia katsotaan yleensä alkaneeksi vuodesta 1229, jolloin paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuimen Aurajokilaaksoon. Tätä ennenkin alue oli ollut melko vauras ja tiheästi asuttu seutu jo rautakauden aikana. Myös Ruotsin vallan aikana Turku oli Suomen alueen suurin ja tärkein kaupunki. Turun historian yksityiskohtiin mahtuu loputon määrä kiinnostavia faktoja, joihin perehtyessään moni yllättyy. Useiden muiden suomalaiskaupunkien historia alkaa vasta paljon myöhemmin, ja monesti ajatellaan, että Suomessa ei Turun alkuaikojen hetkinä ollut juuri muuta elämää kuin metsäneläinten liikehdintä luonnonhelmassa. Itseään on kuitenkin hyvä, eikä koskaan liian myöhäistä, sivistää. Turun historia tulisi epäilemättä olla osa jokaisen suomalaisen yleistietoa. Ihailemme mielellään monia vanhoja keskieurooppalaisia kaupunkeja unohtaen, että omasta maastammekin löytyy upeita historiallisia kohteita.

    Nykyisin ajatellaan, että perinteinen tapa opiskella historiaa on hieman vanhentunut. Yksittäisten vuosilukujen, hallitsijoiden nimien, juhlapäivien ja muiden yksityiskohtien ulkoa opettelu ei välttämättä ole järkevää. Tällaiset tiedot voi helposti tarkastaa netistä. Kaikkia asioita ei voi kuitenkaan googlata helposti. Kokonaiskäsitys vaikkapa jonkin aikajakson merkityksestä muodostuu vain ymmärtämällä suurempia kokonaisuuksia. Ja pystyäkseen muodostamaan näitä laajempia näkökulmia, tarvitaan ainakin jonkin verran myös yksityiskohtia.

Turku_Castle_1941

Yksi erittäin kiinnostava lähtökohta on myös pyrkiä ymmärtämään aiempina vuosisatoina eläneiden ihmisten kokemuksia ja todellisuutta. Historiaa usein kirjoitetaan politiikan, talouden ja vallan näkökulmasta, mutta tavallisen ihmisen arkeen hallitsijoiden sotaretket eivät aina vaikuttaneet. Esimerkiksi Turun historia voi avautua tutustumalla historiallisiin kohteisiin ymmärtääkseen millaisissa ympäristöissä ihmiset elivät, miltä heidän ympärillään näytti, Aina ei tarvitse edes mennä museoon vaan vaikkapa vierailu historiallisessa ravintolassa riittää.

    Illallinen Turun historian tunnelmissa

Tutustu Turun historiaan ravintolassa

    Mikä voisikaan olla kiehtovampaa kuin nauttia hyvästä ruuasta ympäristössä, joka opettaa meille historiasta. Turun historia näkyy myös lukuisissa vanhoissa rakennuksissa, jotka kutsuvat luokseen jokaisen ohikulkijan. Kaikki tuntevat Turun linnan, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvulla. Mutta tämän lisäksi kaupungista löytyy tietysti muitakin näyttäviä maamerkkejä kuten keskiaikainen Turun tuomiokirkko. Näiden isojen ja näyttävien rakennusten lisäksi Turusta löytyy myös vähemmän huomiota saaneita hieman pienempiä rakennuksia, jotka nekin kertovat omaa tarinaansa kaupungin pitkästä historiasta. Mikä parasta, osa näistä kohteista tarjoaa mahdollisuuden yhdistää historian opiskeluun ruokailu. Valitse kohteeksesi ravintola, jossa historian lisäksi tarjoillaan maittava illallinen ja laadukkaat juomat. Upea kokemus vaikkapa ihan tavallisena arki-iltana on taattu.

Suomi-Turku-Ravintola-Kaskis-Turun-matkailu

    Turun historia on ainutlaatuinen niin Suomen kuin Euroopankin mittakaavassa. Jos olet jo käynyt tutustumassa turistioppaista löytyviin tärkeimpiin kaupungin nähtävyyksiin, kannattaa vierailla myös pienemmissä kohteissa. Niiden avulla voi saada jopa paremman käsityksen arkisemmasta elämästä menneinä vuosisatoina. Uudet kohteet myös kannustavat ajattelemaan asioita uudelleen: Turku on paljon muutakin kuin Turun linna, joka edustaa vain yhtä osaa kaupungista. Toki linnassa vierailu on juhlallinen ja upea kokemus, mutta muitakin elämyksiä on tarjolla. Historiallinen ravintola on paikka, jonne on helppo viedä niin ystäviä, perheenjäseniä, asiakkaita kuin muitakin tärkeitä henkilöitä. Museokierrokselle on aina paikkansa, mutta joskus yksinkertaisesti paras tapa tutustua historiaan on maistuva illallinen hyvässä seurassa. Etenkin kun se tapahtuu paikassa, joka pelkällä olemassaolollaan kertoo meille enemmän kuin kymmenen historia-aiheista kirjaa. Tutustu kerralla sekä hyvään ruokaan että Turun historiaan!