Juhlamenu
Yksinkertainen juhlamenu voi olla yhtä lailla klassinen tai toisaalta myös trendikäs. Tähän kaikkeen kuitenkin vaikuttavat monet tekijät. Tilaisuuden luonne ja teema sekä aika, mitä vuodenaikaa eletään sekä toisaalta myös, onko päivä- vai iltajuhla. Tilaisuuden kestolla on myös merkitystä samoin kuin sillä, paljonko vieraita tulee ja tulevatko he kaikki samaan aikaan vai jollakin tavalla porrastetusti. Budjettiin vaikuttaa myös tarjoilutapa eli onko tarjolla buffetti, cocktailpaloja vai peräti annosten tarjoilu pöytiin. Näihin kaikkiin äsken mainittuihin asioihin pitää olla vastaus, jotta juhlamenu voidaan loihtia aivan yksinkertaisena. Se voi olla klassinen tai trendikäs tai jopa jonkinlainen näiden kahden yhdistelmä, jolloin se herättää vieraissa huomattavasti keskustelua. Ravintola antaa parhaat vinkit, miten edetä.
Juhlamenu lähtee liikkeelle siitä, että pitää tietää vierasmäärä. Esimerkiksi juhlatarjoilut 30 hengelle on aivan erilainen kuin tilaisuuteen tulisi 100 henkeä. On olemassa jonkinlaisia muistilistoja, josta voi katsoa, miten mitoittaminen tulee tehdä oikeaoppisesti ilman yllätyksiä.
Juhlatarjoilut 30 hengelle, mitä se tarkoittaa?
Jos juhlat aloitetaan kuohuviinillä tai vastaavalla, sitä tulee olla suunnilleen 1 desi vierasta kohden. Yhdestä pullosta kuohuviiniä tulee kuudesta seitsemään lasillista, jos pullo on kooltaan 0,75 litraa. Viinitarjoilu menee suunnilleen niin, että alkuruoan yhteydessä tarjotaan lasillinen sekä pääruoan aikana yhdestä kahteen lasillista.
Viinipullosta saa lasillisia kuudesta seitsemään. Kahvia pitää varata kutakin vierasta kohden 2 kupillista ja se on periaatteessa 3 desiä. Toki tämän lisäksi pitää olla tarjolla teetä, sokeria sekä kermaa ja maitoa. Jos on suolainen buffetti, niin pyöreän piirakan voi laittaa 10-16 osaan ja voileipäkakku mitoitetaan noin parin sentin palana. Näistä pystyy laskemaan suuntaa antavan tarpeen.
Juhlaohjelma riippuu juhlasta
Olipa kysymys mistä tahansa juhlasta, niin jotakin pientä ohjelmaa on sinne syömisen ja yleisen puheensorinan keskelle hyvä suunnitella. Sen ei välttämättä tarvitse olla mitään kovin raskasta, mutta tietenkin juhlan luonne ja juhlan kohde pitää ottaa huomioon. Tilaisuus onnistuu kaikkein parhaiten, kun aikataulusta ei tehdä liian tiukkaa ja täyteen ahdettua. Myös vapaa keskustelu tarvitsee oman aikansa.
Häissä oleva juhlaohjelma sujuu yleensä kaasojen tai bestmanin etukäteisen suunnittelun mukaan. Siellä voi olla monenlaista leikkiä tai Tuttu juttu -tyyppistä kysymysvisaa. Häiden ohjelmaa laadittaessa on myös muistettava, että vaikka varaisikin paljon ohjelmaa, ei kaikkea tarvitse käydä lävitse. Aikataulu ja jatkuva ohjelmanumeroiden seuraaminen on myös rasittavaa. Vieraat haluavat jonkin verran myös jutella keskenään.
Juhlamenu on odotettu hetki
Juhlamenu ja sen laatiminen on tehtävä tarkasti, koska se on monelle vieraalle se odotetuin hetki. Siitä halutaankin ottaa kaikki irti, koska suomalaisille se on juhlassa yksi kokokohta. Kaikki juhlaravintolat tekevät parhaansa, että lista on tehty kaikille sopivaksi ja jokaiselle löytyy mielenkiintoista syötävää. Menusta onkin laadittava sellainen, että se täyttää ronkelimmankin syöjän vatsan. Totuushan on, että kaikki eivät syö kalaa tai että kaikille ei kelpaa punainen liha missään muodossa. Monipuolinen menu antaa kaikki mahdollisuudet.
Yksinkertainen juhlamenu voi olla vaikkapa pelkkä buffet, josta jokainen saa koota itsensä näköisen, kokoisen ja haluamansa annoksen. Juhlien järjestäjän on hyvä tuntea vieraidensa halut, joten silloin on helpompi vastata kaikkien tottumuksiin sekä tapoihin. Toki hyviin tapoihin kuuluu maistaa vähän, vaikka jokin tarjottava ei niin maistuisikaan. Se on kohteliasta ja sillä kunnioittaa juhlan järjestäjää. Yksinkertaisimmillaan menu toimii kaikille. Se on melkeinpä varmempi ratkaisu kuin jokin eksoottisempi vaihtoehto.