Siirry suoraan sisältöön

Tanssiravintola ja liukas parketti

Tanssiravintola

Vaikka tanssiravintolat ovat vähenemässä Suomesta, on niitä vielä joitakin, jossa voi käydä laittamassa jalalla koreasti edes muutamana päivänä viikossa. Elävä musiikki tuo siihen oman hohtonsa ja mikä on tanssiessa, jos on mukava tanssiravintola ja liukas parketti. Niissä onkin erilainen tunnelma kuin lavatansseissa, mutta molemmat puolustavat paikkaansa ja ovat tanssivalle väelle lähellä sydäntä. Tanssiparketilla on syntynyt monenlaisia elämäntarinoita ja ne ovat saattaneet johtaa siihen tärkeimpään eli rakkauteen. Mitä kaikkea muuta parketilla voi kokea?

Mistä tanssikulttuuri ravintoloissa alkoi?

Tanssikulttuurin huippusuosio kaupungeissa alkoi joskus 1960-luvulla, kun maalta väki alkoi muuttaa kaupunkeihin ja heille jäi kuitenkin kaipuu tanssimista kohtaan. Se oli ollut maaseudulla mukava ja rento harrastus samalla, kun siellä tapasi ystäviä sekä tutustui uusiin ja mahdollisesti kohtasi sen oikean. Kaupungeista puuttuivat tanssilavat, joten jotakin vastaavanlaista piti saada niiden tilalle.

Ainoa paikka, jossa kaupungissa saattoi tanssia, oli ravintola. Silloin tanssiravintola kehittyi ja oli myös kaupunkilaisten suosiossa. Siellä tapasi uusia tuttavuuksia, pääsi tanssimaan ja saattoi jopa rakastua. Ainoa haitta oli se, että tanssitila näissä paikoissa oli suhteellisen pieni. Soittamaankaan ei välttämättä silloin mahtunut kuin pienempi bändi, siksi triot olivat varsin suosittuja. Toisinaan ei edes ollut bändiä vaan musiikki soitettiin levyiltä ja sen tahdissa tanssittiin. 

Tanssikulttuuri oli ravintolassa kuitenkin erilainen, mutta se riitti monelle siinä vaiheessa, kun tanssivarvasta kutitti eikä tanssilavaa ollut lähimainkaan. Ravintolassa sai tietenkin ottaa myös juomaa ja joskus kävikin niin, että tanssimisesta tuli sivuseikka ja juoma vei mukanaan. Siinä vaiheessa, kun ravintoloiden tanssilattiat alkoivat hiipua, monien mielessä kävi pelko, että sama toistuu myös tanssilavojen puolella. Onko tanssilavakulttuurista enää mitään jäljellä?

Tanssit jatkuvat ravintoloissa toisinaan

Ehkä suurin syy ravintoloiden tanssikulttuurin hiipumiselle on se, että jossain vaiheessa paritanssi ei ollut niin suosittua ja enemmän haluttiin tanssia nykymusiikin tahdissa rennosti isommallakin porukalla. Ei kaivattu perinteistä paritanssia ja sen tuomaa tunnelmaa. Tanssitaito ei enää kaupungeissa periytynytkään isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle. Maalla aikanaan tanssimaan opeteltiin ja tansseissa käytiin, koska muutakaan paikkaa ei ollut, missä muuta nuorisoa olisi tavannut.

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä pientä muutosta kaupunkien suhteen, siellä selvästi 2000-luvulla ollaan tansseja jälleen järjestetty muutamina iltoina viikossa ja niihin on saattanut sisältyä myös tanssin opetusta ennen varsinaisten tanssien alkua. Tanssiravintola tarjoilee edelleen hyvin pienen parketin eikä välttämättä bändiäkään ole tarjolla, mutta DJ pitää huolen siitä, että musiikki on tanssittavaa ja hyvin vaihtelevaa. On mielenkiintoista nähdä, onko tanssilla uusi tulevaisuus.

Millainen itseluottamus tanssilattialla tarvitaan?

Monella meistä on hyvä itseluottamus eikä sen kummempaa tarvita. Toinen kenties tarvitsee pientä rohkaisua juoman puolelta, että uskaltautuu näyttämään taitonsa tai sen olemattomuuden. Sekin on sallittua. Joukkoon mahtuu myös niitä, joilla tanssitaitoa ei ole nimeksikään, mutta heistä on mukava tutustua uusiin ihmisiin eikä siinä haittaa todella huono tanssitaito. Vai haittaako tanssitettavaa?

Joukossamme on myös niitä henkilöitä, joiden itsetunto on romahtanut sitä mukaa kuin hiukset ovat harventuneet päässä. Se nolottaa, kun katselee ympärilleen, jossa tuuheatukkaisia tietysti tuntuu olevan vaikka kuinka paljon. Vaikka miten yrittää hiuksia asetella kaljuille kohdille, ne eivät enää ylety peittämään häpeällistä hiusten vähentymistä. Mitään häpeämistähän siinä ei ole, mutta joillekin se on ylitsepääsemätön este nauttia musiikista, tanssista ja uudesta tuttavuudesta.

Mitä silloin voi tehdä? Vaihtoehtoja on todella paljon ja parhaiten itseluottamuksensa palauttaa silloin, kun saa omat hiuksensa takaisin. Kyllä, luit aivan oikein! Se on mahdollista, koska hiustensiirto on tätä päivää. Siinä tilanteessa on vain rohkeasti tehtävä päätös, että haluaa korjata tilanteen ja lähteä mukaan seikkailuun, joka kestää kaikkineen vuoden ja sen jälkeen hiukset kasvavat aivan uudella tavalla.

Vuosi siihen kuluu, mutta mikä onkaan mukavampaa kuin seurata tuloksia kuukausi toisensa jälkeen. Ja mitä paremmin hiukset alkavat kasvaa, sitä mukaa myös itsetunnossa on havaittavissa selvää nousua. Siinä vaiheessa voi käydä ottamassa vielä muutaman tanssitunnin, koska selkeästi uutta parkettien partaveistä on tulossa ja tanssiravintola on valmiina ottamaan tämän uuden tulokkaan vastaan.

Harkitsetko hiustensiirtoa ja uutta askelta parketille?

Päätös ei välttämättä ole lainkaan helppo tehdä, mutta kun sen tekee, voi hyvillä mielillä kulkea kohti parempaa minää ja vankempaa itsetuntoa. Ensimmäinen askel alkaa siitä, että käy vertailemassa erilaisia klinikoita keskenään. Ne tarjoavat paljon erilaisia vaihtoehtoja sekä tarkkana pitää olla, että löytää sen parhaimman.

Hyvän klinikan tunnistaa siitä, että he seuraavat potilasta koko tuon vuoden ajan siihen asti, että uudet hiukset kasvavat samalla tahdilla vanhojen kanssa. He ovat aina valmiina vastaamaan kysymyksiisi ja välillä, totta kai, tulee niin sanottu uskon puute ja tuntuu, että tanssiravintola tulee jäämään kauas tulevaisuudesta. Silloin on vain jaksettava eteenpäin vielä vähän matkaa, kuunnella hyvää musiikkia ja ottaa kotona muutamia tanssiaskelia.

Ulkomailla teetetty hiustensiirto saattaa myös kuulostaa pelottavalta, mutta klinikka, joka tarjoaa myös konsultaatiota tulkin avulla, on erinomainen vaihtoehto, jolloin kielestä mikään ei ainakaan jää kiinni. Lisäksi sellainen klinikka, jossa tehdään yhdistelmä leikkaus eli samalla kertaa täytetään kaljut kohdat, mutta lisätään tarvittaessa hiuksia harventuneisiin kohtiin, on fiksun valinta. Samalla teettää kerralla molemmat operaatiot ja kärsii vain sen yhden kerran mahdollisista sivuvaikutuksista. Sehän on parempi vaihtoehto kuin se, että käy kahteen kertaan toimenpiteessä.

Miten matka tanssiravintolaan jatkuu?

Ehdottoman tärkeää on siis valita itselleen sopiva klinikka. Katsoa, että se sopii hyvin budjettiin ja valita klinikan kanssa paras mahdollinen tapa tehdä toimenpide. Klinikan antamien ohjeiden mukaan toipuminen edistyy, kunhan siihen sitoutuu täysillä ja haluaa itselleen uudet hiukset. Vuosi täydelliseen paranemiseen on pitkä aika ja muistettavaa onkin, että mitä paremmin hiuksia alkuvaiheessa hoitaa, sitä paremmat tulokset ovat vuoden päästä.

Voit uskoa, että todellinen ja viimeinen loppusilaus nähdään tanssiravintolan parketilla, kun saavut sinne uusissa hiuksissa, kenties kengissä sekä tanssitaito kohdallaan. Pokkaat vain mieleisesi tanssitettavan ja siitä se kaikki jälleen alkaa. Tähän loppuun on vielä todettava se, että hiustensiirrot eivät ole pelkästään miesten juttu vaan naiset saavat harventuneisiin hiuksiinsa samalla tavalla apua. Joten eiköhän nakata peruukki koivun oksaan ja mennä hiustensiirtoon!