Siirry suoraan sisältöön

Perunatortilla eli espanjalainen munakas

Perunatortilla eli espanjalainen munakas

Perunatortillan kotimaa on Espanja, joka on tutustunut perunaan jo kauan sitten. 1500-luvulla peruna rantautui Euroopassa juuri Espanjaan Etelä-Amerikasta. Perunatortillan pääraaka-aineet ovat yksinkertaiset, munia, sipulia ja perunaa. Tämän lisäksi perunatortilla voidaan maustaa yrtein ja lisätä seokseen vihanneksia tai vaikkapa mausteista chorizo-makkaraa. Näin tortillaa voi muunnella oman makunsa mukaiseksi. Tortillaa on mahdollista valmistaa myös vegaaniversiona. Tällöin munat korvataan esimerkiksi kikhernejauhoilla.

Moneen taipuva perunatortilla

Kuten monet muutkin yksinkertaiset ruuat, perunatortillan voi nauttia alkupalana, aamupalana, pääruokana tai illalliseksi. Sen seurana voidaan tarjota salaattia, kastikkeita tai säilöttyjä vihanneksia. Tortilla valmistetaan joko paistinpannulla tai uunissa ja se voi olla syötäessä kylmää tai lämmintä. Espanjalaiset tarjoilevat perunatortillaa myös pieninä tapaksina. Koska perunatortillassa pääosa on perunalla, sen maku ja koostumus ovat tärkeitä. Tortillaan siis vain maukkainta lajiketta!

Juhlissa tortillat toimivat hienosti myös cocktailpaloina tai yöruokana. Jos juhlat järjestetään kahdessa paikassa, esimerkiksi häät kirkossa ja juhlatilassa, voidaan niiden väliajalla tarjota cocktailpaloja ja sopivaa juomaa. Kun juhlaväki ei saavu aivan yhtä aikaa, he voivat nauttia pikku paloja ja keskustella ennen ohjelman alkamista. Cocktailpalat ovat useimmiten pieniä suolaisia paloja, joita on helppo napostella ilman varsinaisia ruokailuvälineitä. Pieniä cocktailtikkuun pistettyjä perunatortillan paloja on helppo tarjoilla.

Perunatortilla Michelin-kokkien suosiossa

Michelin-tähtikokki Sauli Kemppainen suosittelee kesäruuaksi perunatortillaa. Hänen reseptiinsä kuuluu savupaprika ja kesäkurpitsa. Useammankin suomalaisen ravintolan ruokalistalta löytyy ravintolan oma versio perunatortillasta. Perunatortillan aitoja oikeita reseptejä on yhtä monta kuin on espanjalaisiakin, joten variaatioita riittää. Jos perunatortilla kuulostaa yhdeltä osalta sinun juhlaasi, voit keskustella ravintolan kanssa, miltä juuri sinun perunatortillasi voisi maistua.